Engine NOT shutting off...?!

Help needed & advice given..try here
Post Reply
spb2002
Member
Posts: 56
Joined: Thu Mar 29, 2012 1:43 pm
Location: Chesterfield

Engine NOT shutting off...?!

Post by spb2002 » Mon Sep 03, 2018 8:56 am

Hi, I wondered if anyone could help. I have my Metro Auto trike which is 95% wired up (just front indicators to do). I started her up at the weekend, and after a couple of tries she fired up a treat! Went to turn her off at the key – wouldn’t stop. Pulled wires from battery – still wouldn’t stop, was ticking over just fine still. Pulled the relay and she cut out. Also, after a little trial and error I can start her up, then turn the key to the off position and put the main beam on – and then it will cut the engine, almost like a cutoff switch. Any ideas what’s happening?? And even better, how to cure it?!
All help welcome!!

Cheers 😊

Kawazuki
Part of the Furniture
Posts: 415
Joined: Sun Aug 28, 2011 4:51 pm

Re: Engine NOT shutting off...?!

Post by Kawazuki » Mon Sep 03, 2018 4:53 pm

With the first description I was thinking pre-ignition run-on but the key and headlight thing says WIRING! Rule of thumb - keep any thing to do with ignition separate from anything else - turning the key or pulling the ign. fuse should kill it dead!

jinjachin
Moved in and now we can't get rid
Posts: 4749
Joined: Thu Oct 04, 2012 11:24 am
Location: old hill

Re: Engine NOT shutting off...?!

Post by jinjachin » Mon Sep 03, 2018 5:32 pm

Kawazuki wrote:
Mon Sep 03, 2018 4:53 pm
With the first description I was thinking pre-ignition run-on but the key and headlight thing says WIRING! Rule of thumb - keep any thing to do with ignition separate from anything else - turning the key or pulling the ign. fuse should kill it dead!
Like he said you need to have the ign separate you are gaining a live feed from some where

User avatar
1130cc
Twiddler of Forum Buttons and Levers.
Posts: 3725
Joined: Wed Jun 29, 2011 7:31 pm
Location: Cowplain, Hants
Contact:

Re: Engine NOT shutting off...?!

Post by 1130cc » Mon Sep 03, 2018 8:09 pm

Chances are it is live coming from the charging circuit. So when you think you are switching the ignition off, it is being fed from the alternator.

You will only ever find it if the engine is actually running.
Bikers know why dogs stick their head out of car windows.

spb2002
Member
Posts: 56
Joined: Thu Mar 29, 2012 1:43 pm
Location: Chesterfield

Re: Engine NOT shutting off...?!

Post by spb2002 » Tue Sep 04, 2018 1:28 pm

Thanks guys, i'll see if i can identify where it is coming from.

Post Reply